Wij zoeken trainees die met ingang van 1 september 2021 hun talenten willen inzetten voor de provincie Utrecht.

 

Geef jij je ontwikkeling een boost met een traineeship in een boeiende en inspirerende omgeving?

Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. De regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.

Het is de opgave van de provincie Utrecht om de aantrekkelijkheid te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van de ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. De provincie Utrecht wil dat iedereen in de provincie fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgt de provincie voor een goede balans tussen groen en groei.

Meer informatie over de provincie Utrecht klik hier: https://werkenbij.provincie-utrecht.nl/traineeship.

Wil je de ervaringen van de huidige trainees horen? Meld je dan aan voor de online bijeenkomst op 22 april, van 17.30 – 18.30 uur door te mailen naar trainees2020@provincie-utrecht.nl 

Het traineeprogramma

Je krijgt allereerst een uitdagende functie bij de provincie Utrecht. Dit wordt gecombineerd met een traineeprogramma dat gericht is op jouw functionele en persoonlijke ontwikkeling. Het programma bestaat uit diverse trainingen, excursies, opdrachten e.d. Er is ruimte om je te ontwikkelen binnen een boeiende en inspirerende omgeving. Je werkt in een maatschappelijke omgeving en bent van toegevoegde waarde voor de leefomgeving.

 • Vier dagen in de week krijg je een afgerond pakket van eigen taken op startersniveau. Op deze manier doe je werkervaring en kennis op en krijg je de kans om te groeien naar een reguliere functie;
 • Eén dag in de week besteed je aan persoonlijke en functionele ontwikkeling;
 • Om jezelf nog breder te ontwikkelen, vervul je in het tweede jaar gedurende 6 maanden een andere opdracht;
 • Je krijgt de kans om je in 2 jaar tijd te ontwikkelen als werknemer en als persoon. Je wordt je bewust waar jouw talent ligt en hoe jij je carrière na het traineeprogramma een vervolg wilt geven;
 • Na afloop van het traineeprogramma en een goede beoordeling, stroom je in bij de provincie op basis van een vast fulltime dienstverband;
 • Dit alles wordt aangevuld met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en natuurlijk inclusief een passend salaris.

Dit breng jij mee

Je hebt een afgeronde hbo- of wo-opleiding en maximaal twee jaar werkervaring.

Jij hebt uiteraard een brede maatschappelijk belangstelling en wilt bijdragen aan de grote opgaven van de provincie Utrecht. Daarnaast herken je je in dit profiel:

 • Jij bent ambitieus, leergierig en nieuwsgierig; 
 • Je kan goed communiceren en samenwerken;
 • Creativiteit en vernieuwing schrikken jou niet af;
 • Je bent ondernemend en oplossingsgericht.

De traineeplekken

Je start op één van de traineeplekken bij de provincie. Samen met andere bevlogen trainees ontwikkel jij jezelf en de provincie op actuele en uitdagende thema’s zoals bijvoorbeeld wonen, mobiliteit, klimaatadaptatie, energietransitie en informatieveiligheid en privacy. Nieuwsgierig geworden naar de verschillende traineeplekken en startopdrachten? Zie hieronder voor meer informatie over de verschillende opdrachten: 

Overzicht startopdrachten

Wat bieden wij?

Werken bij de provincie Utrecht betekent dat je een waardevolle bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. Deze opgaven vragen het bijeenbrengen van veel verschillende disciplines en belangen – vooral buiten, maar ook binnen de organisatie. Als medewerker vorm jij de verbindende schakel. We halen kennis op, delen onze deskundigheid en behalen met elkaar successen. Samen komen we verder.

We investeren in de ontwikkeling van onze medewerkers. Je krijgt volop de gelegenheid voor eigen initiatief en ruimte om te groeien. Wij vinden een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk. Iedereen krijgt de kans om naar eigen vermogen te werken, flexibel op een werkplek die op jou is ingericht.

De organisatie is in ontwikkeling. We maken een professionaliseringsslag en gaan steeds meer opgavegericht werken. Als jij het leuk vindt om het voortouw te nemen en verder mee wilt bouwen aan onze organisatie, garanderen wij jou een boeiende tijd.

 • Een fulltime tijdelijke aanstelling voor de duur van 2 jaar;
 • Na afloop dat het traineeprogramma en een goede beoordeling, stroom je in bij de provincie op basis van een fulltime vast dienstverband;
 • Een salaris van € 3.125,95- bruto per maand bij een fulltime werkweek;
 • Boven op je salaris het Individuele Keuze Budget (o.a. vakantiegeld en eindejaarsuitkering) van 22,37%;
 • De mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen via een persoonlijk ontwikkelbudget van € 5000,-

De sollicitatieprocedure

Ben jij één van de trainees waarnaar wij op zoek zijn? Solliciteren kan tot en met 4 mei 2021. Verwerk in je motivatiebrief in ieder geval:

 • Waarom jij graag als trainee bij de provincie Utrecht aan de slag wilt
 • Waarom deze traineeplek jouw voorkeur heeft en mogelijk welke andere plekken jouw voorkeur hebben

De selectieprocedure voor het traineeprogramma van de provincie Utrecht bestaat uit verschillende stappen. De procedure wordt zowel intern en extern gelijktijdig uitgezet. Publiek Netwerk verzorgt in opdracht van de provincie Utrecht de voorselectie, een groepsassessment en een drijfverentest.

Hier kunnen we al het volgende over zeggen:

 • Vóór 10 mei ontvang je bericht over je sollicitatie en of je door bent naar de volgende selectieronde
 • 10,11,12 mei: online groepsassessment
 • 17 mei t/m 7 juni: persoonlijk gesprek met de adviseurs van Publiek Netwerk
 • 16/17 juni: selectiegesprekken provincie Utrecht

Wij gaan ervan uit dat je op bovenstaande data beschikbaar bent.

Meest gestelde vragen

Is het mogelijk om op meerdere startopdrachten te solliciteren?

Ja dat kan. Je sollicitatie richt je wel specifiek op de startopdracht die je 1e voorkeur heeft. Vermeld in je sollicitatiebrief naast je 1e voorkeur ook een 2e of 3e voorkeur. De adviseurs beoordelen je cv in eerste instantie op je 1e voorkeur. Wanneer de adviseur meer aanknopingspunten ziet in je 2e of 3e voorkeur of een andere startopdracht dan worden je cv en sollicitatie meegewogen voor die procedure.

Ik ben niet beschikbaar op een van de bovenstaande data. Wat nu?

De data die genoemd zijn in de tekst staan vast. We zijn wel flexibel in de dagen dat je op gesprek kunt komen bij Publiek Netwerk en je hebt eventueel keuze in de dag waarop je op het online assessment verschijnt. De selectiegesprekken bij de provincie zijn op woensdag 16 en donderdag 17 juni en afhankelijk van de traineeplek wanneer precies. Het gesprek is uiteraard verplicht.

Hoe wordt er tijdens de selectieprocedure rekening gehouden met het COVID virus?

We volgen de RIVM-richtlijnen nauwkeurig. De assessments, de interviews met Publiek Netwerk en de selectiegesprekken bij de provincie vinden online plaats.

Moet ik de Nederlandse taal beheersen?

Ja, je beheerst de Nederlands taal op minimaal C1 niveau

Ik ben nog niet afgestudeerd. Kan ik toch solliciteren?

Je kan solliciteren indien je nog niet afgestudeerd bent. Wel dien je uiterlijk 1 september 2021 je diploma op zak te hebben. 

Ik heb al een aantal jaren werkervaring, mag ik dan ook solliciteren?

Je mag maximaal 2 jaar relevante werkervaring hebben om deel te mogen nemen aan ons traineeprogramma.

Hoe ziet het groepsassessment eruit?

Het groepsassessments duurt ongeveer 75 minuten en is online in een groep van 8 tot 10 kandidaten. In een spelsituatie werk je aan een aantal opdrachten. Denk daarbij aan een presentatie van jezelf en diverse samenwerkingsopdrachten om de gevraagde competenties te toetsen. De selecteurs van Publiek Netwerk observeren tijdens dit assessment.

Uit welke onderdelen bestaat het traineeprogramma?
 • Persoonlijke ontwikkeling;
 • Workshops gericht op de praktijk bij de provincie. O.a. politiek-bestuurlijke kennis en vaardigheden, projectmatig werken, omgevingsgericht werken, de omgevingswet, omgevingsgericht communiceren, inkoopprocedures, de begrotingscyclus, kennismaking met een aantal opgaven en projecten;
 • Excursies: Tweede Kamer, IPO/VNG en de EU in Brussel;
 • Workshops gericht op vernieuwende werkmethoden zoals design thinking, Scrum, werken in netwerken, kennismaking met de transities, participatie;
 • Het uitvoeren van een gezamenlijk traineeproject gericht op een strategisch thema van de provincie.
Kom ik met mijn studie in aanmerking voor het traineeprogramma?

Het antwoord daarop is ja. Wij zijn op zoek naar trainees met brede en maatschappelijke interesse. Het belangrijkste is dat je hbo-of wo-afgestudeerd bent. Kijk wel per startopdracht naar de specifieke opleiding waar de voorkeur naar uit gaat, voor diverse startplekken is een specifieke studierichting een vereiste.

Er staat dat het een dienstverband fulltime is. Kan daarvan worden afgeweken?

Nee, met oog op het programma dat een combinatie is van opdrachten en ontwikkeling is een fulltime dienstverband een vaststaand gegeven.

Heb ik zicht op een vaste baan na het afronden van het traineeprogramma?

Het traineeship biedt een mooi begin voor een carrière bij de Provincie Utrecht. Na afloop van het traineeprogramma en een goede beoordeling, stroom je in bij de provincie op basis van een vast dienstverband.

Heeft de provincie een diversiteitsbeleid wat betreft de aanname van trainees?

Binnen de Provincie is veel aandacht voor inclusiviteit en diversiteit. Er wordt gestuurd op diversiteit en het is daarom ook ons streven om een divers team aan te stellen. Dit is echter geen criterium op basis waarvan een kandidaat voorrang krijgt; wij selecteren op talent.

Heb je nog een andere vraag?

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail dan naar trainees@publieknetwerk.nl en wij proberen je vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.